12 február, 2015
Töltött kacsa

Töltött kacsa
Töltött sült pecsenye kacsa, tepsis burgonyával.
Hozzávalók a pecsenye kacsához:
Pecsenye kacsa,
1 fej vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
Kevés só,
Majoránna szükség szerint
Hozzávalók a töltelékhez:
Egy szelet szalonna apró kockára vágva,
30 dkg gomba,
1 fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
2db zsemle,
1db tojás,
Kevés pirospaprika,
Egy kis csokor petrezselyem,
Kevés só, bors, majoránna, vegeta.
Töltelék elkészítése.
Az apróra vágott szalonnát megdinsztelem, majd a kockára vágott vöröshagymával tovább sütöm, végül hozzáadom a felszeletelt fokhagymát. Ezután a felszeletelt gombával tovább sütöm. Akkor ízesítem, amikor már majdnem kész. Só, bors, vegeta, majoránna kerül bele.
A kihűlt gombapörköltbe rakom az előre beáztatott zsemlét kinyomkodva, a felvágott petrezselymet és 1db tojást. Ezt alaposan összekeverem és betöltöm a kacsa nyakába, illetve a kacsa belsejébe.
A kacsa sütése.
A kacsát kívül belül sózom és majoránnázom. A tepsibe öntök 2 dl. leves alaplét belerakom a félbevágott vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket valamint a kacsát és lefóliázom. Az így előkészített kacsát az előmelegített sütőben közepes hőfokon kb. 1,5 órát sütöm. Ezután leveszem a fóliát a tepsiről és kb. még 15 percig tovább sütöm. Közben a sült kacsa levével locsolgatom, hogy pirosra süljön.
Köretnek tepsis burgonyát készítettem. A burgonyát megpucolom, majd megfőzöm. Ezután karikára vágom és tepsibe rakva sütőbe készre sütöm.
Mi a pecsenye kacsához céklát fogyasztottunk.
Töltött kacsa