9 január, 2015
Gőzgombóc

Posted in : Receptek on
Címke: Dampfnudeln, egytálétel, ételek, gőzgombóc, Receptek, sváb
Gőzgombóc
Gőzgombóc (Dampfnudeln)
Hozzávalók:
½ kg liszt
3 dkg élesztő
3 dcl tej
1 teáskanál cukor
1 dcl olaj
só
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom langyos tejben, elkeverem benne a cukrot, egy evőkanál lisztet és megkelesztem. Hozzáadom az átszitált liszthez, izlés szerint sózom, és annyi langyos tejet adok hozzá, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Meleg helyen megkelesztem, majd lazán átgyúrva két ovális cipót formálok belőle. Egy 6 literes lábosba egy ujjnyi vizet öntök, beleteszem a cipókat és bő 1 dcl olajat locsolok rájuk, hogy ne ragadjanak egymáshoz és az edény falához.A lábasra fedőt teszek és nagyon lassú tűzön, saját gőzében sütöm negyed óráig. Addig nem szabad felemelni a fedőt. Utána tűpróbát végzek. A sütési idő a tűz erősségétől függ. Hagyományos teatűzhely szélén a legjobb készíteni. Óvatosan gáztűzhelyen is süthető, de ott kissé megsül az alja és le kell vágni. A nagymamám szerint bableveshez betétnek vagy vadas husokhoz köretnek tálalom.
Gőzgombóc