9 január, 2015

Gőzgombóc

Gőzgombóc
Comments: 2
Címke: , , , , ,

Gőzgombóc

Gőzgombóc (Dampfnudeln)

 

Hozzávalók:

½ kg liszt

3 dkg élesztő

3 dcl tej

1 teáskanál cukor

1 dcl olaj

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatom langyos tejben, elkeverem benne a cukrot, egy evőkanál lisztet és megkelesztem. Hozzáadom az átszitált liszthez, izlés szerint sózom, és annyi langyos tejet adok hozzá, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Meleg helyen megkelesztem, majd lazán átgyúrva két ovális cipót formálok belőle. Egy 6 literes lábosba egy ujjnyi vizet öntök, beleteszem a cipókat és bő 1 dcl olajat locsolok rájuk, hogy ne ragadjanak egymáshoz és az edény falához.A lábasra fedőt teszek és nagyon lassú tűzön, saját gőzében sütöm negyed óráig. Addig nem szabad felemelni a fedőt. Utána tűpróbát végzek. A sütési idő a tűz erősségétől függ. Hagyományos teatűzhely szélén a legjobb készíteni. Óvatosan gáztűzhelyen is süthető, de ott kissé megsül az alja és le kell vágni. A nagymamám szerint bableveshez betétnek vagy vadas husokhoz köretnek tálalom.

Gőzgombóc

Az élesztőt felfuttatom langyos tejben, elkeverem benne a cukrot, egy evőkanál lisztet és megkelesztem. Hozzáadom az átszitált liszthez, izlés szerint sózom, és annyi langyos tejet adok hozzá, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Meleg helyen megkelesztem, majd lazán átgyúrva két ovális cipót formálok belőle. Egy 6 literes lábosba egy ujjnyi vizet öntök, beleteszem a cipókat és bő 1 dcl olajat locsolok rájuk, hogy ne ragadjanak egymáshoz és az edény falához.A lábasra fedőt teszek és nagyon lassú tűzön, saját gőzében sütöm negyed óráig. Addig nem szabad felemelni a fedőt. Utána tűpróbát végzek. A sütési idő a tűz erősségétől függ. Hagyományos teatűzhely szélén a legjobb készíteni. Óvatosan gáztűzhelyen is süthető, de ott kissé megsül az alja és le kell vágni. A nagymamám szerint bableveshez betétnek vagy vadas husokhoz köretnek tálalom.

2 hozzászólás

2 thoughts on “Gőzgombóc”

  • TŐTŐŐTTTTTKÁPOTTA IMÁDÓ
    október 7, 2016 at 11:01 de.

    De a TŐTŐŐTTTTTKÁPOTTA JÓBB

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Reload Image
Enter Code*: