11 december, 2014

eleki becsinált leves

eleki becsinált leves
Címke: , , , , , , , , ,

eleki becsinált leves 

eleki becsinált leves

eleki  becsinált leves

Elek sok nemzetiségű falu (ma már város) Békés megyében. Ezt a receptet Édesanyámtól tanultam, aki az apai Nagymamámtól.  Az egész család kedvence.  Már az 5. generáció is készíti.

Nagymamám gyakran készítette galambból. A levesbetétet természetesen maga gyúrta, gyufametélt. Nagyapám és édesapám ezt a metéltet zsiradékon pirított prézlivel összekeverve tette a levesbe.

Hozzávalók:  (4-5 főre)

1 egész csirke  1,5 kg (ha lehet tanyasi csirke)

nagy csokor petrezselyem

2 zellerzöld

50-60 dkg burgonya

1 paprika, 1 paradicsom (nyáron) télen elhagyható

vegeta, só

0.5 kg gyufametélt

Elkészítés:

A csirkét feldaraboljuk kisebb darabokra és feltesszük egy fazékban a tűzhelyre, közepes lángra. Gyakori kevergetés mellett pirítjuk, amíg a levét elfövi és már egy kicsit lekap a fazék aljára. Ezért jobb a tanyasi csirke, mert kevesebb levet enged.  Ekkor adjuk hozzá a nagy csokor feldarabolt petrezselymet, 1-2 percig kevergetve, ezután felengedjük vízzel (kb.3 liter), ne legyen nagyon híg. Sózzuk, vegetával ízesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet, a félbevágott paradicsomot, paprikát, fedő alatt, lassú tűzön félkészre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, ha szükséges sózzuk. A leves nem lesz olyan átlátszó, mint egy húsleves. Mire a burgonya megfő a hús is elég puha lesz.

A gyufametéltet sós vízben kifőzzük.

Tálaláskor a gyufametéltre merítjük a levest. Jó étvágyat!!

A fotókon dupla adagból készítettem csirke combból, szárnyból és zuzából. Nálunk ezt szeretik 😀


 eleki becsinált leves

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Reload Image
Enter Code*: