11 december, 2014
eleki becsinált leves

Posted in : Receptek on
Címke: Apfel, becsinált, egytálétel, eleki, ételek, leves, levesek, pletzle, Receptek, sváb
eleki becsinált leves
eleki becsinált leves
eleki becsinált leves
Elek sok nemzetiségű falu (ma már város) Békés megyében. Ezt a receptet Édesanyámtól tanultam, aki az apai Nagymamámtól. Az egész család kedvence. Már az 5. generáció is készíti.
Nagymamám gyakran készítette galambból. A levesbetétet természetesen maga gyúrta, gyufametélt. Nagyapám és édesapám ezt a metéltet zsiradékon pirított prézlivel összekeverve tette a levesbe.
Hozzávalók: (4-5 főre)
1 egész csirke 1,5 kg (ha lehet tanyasi csirke)
nagy csokor petrezselyem
2 zellerzöld
50-60 dkg burgonya
1 paprika, 1 paradicsom (nyáron) télen elhagyható
vegeta, só
0.5 kg gyufametélt
Elkészítés:
A csirkét feldaraboljuk kisebb darabokra és feltesszük egy fazékban a tűzhelyre, közepes lángra. Gyakori kevergetés mellett pirítjuk, amíg a levét elfövi és már egy kicsit lekap a fazék aljára. Ezért jobb a tanyasi csirke, mert kevesebb levet enged. Ekkor adjuk hozzá a nagy csokor feldarabolt petrezselymet, 1-2 percig kevergetve, ezután felengedjük vízzel (kb.3 liter), ne legyen nagyon híg. Sózzuk, vegetával ízesítjük, hozzáadjuk a zellerlevelet, a félbevágott paradicsomot, paprikát, fedő alatt, lassú tűzön félkészre főzzük. Ekkor hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, ha szükséges sózzuk. A leves nem lesz olyan átlátszó, mint egy húsleves. Mire a burgonya megfő a hús is elég puha lesz.
A gyufametéltet sós vízben kifőzzük.
Tálaláskor a gyufametéltre merítjük a levest. Jó étvágyat!!
A fotókon dupla adagból készítettem csirke combból, szárnyból és zuzából. Nálunk ezt szeretik 😀
eleki becsinált leves